O icoană legată de un moment important al vieții aduce și mai multă lumină în casa în care se află.

Nunta și botezul sunt momente unice în viața unei familii. Mai mult decât la alte evenimente familiale, nunta și botezul activează relațiile de familie și adesea dezlănțuie energii uriașe pentru organizarea lor. Cei cărora ideea de „tradiție” le sună neplăcut spun că e vorba doar de fală nejustificată ori că așa se camuflează intenția meschină de a stimula cuantumul darului. Realitatea e că, de când lumea, nunta și botezul (cumetria) au fost evenimente care au implicat un efort (adesea chiar peste posibilitățile organizatorului), iar apropiații care participau au contribuit cu un dar: bani, mașini, case, boi, găini etc. După timpuri, după posibilități, după generozitate și în funcție de relația cu cei aflați în centrul evenimentului.

Oricât de corporatist ai fi...

Cei care au organizat de curând o nuntă sau o petrecere de cumetrie s-au convins că acestea nu mai sunt o afacere. De fapt, sigur știau asta chiar dinaintea evenimentului, pentru că de multă vreme nu mai sunt o afacere, în pătura oamenilor obișnuiți. De aici rezultă că energia mobilizatoare pentru organizarea acestor evenimente nu izvorăște atât dintr-o dorință de câștig, cât mai ales din dorința de a face memorabil un moment crucial al vieții.

Totuși, oricât de modern și de corporatist ai fi, tot îți dorești o nuntă cu rochie de mireasă, cu slujbă la biserică, cu lumânări de cununie, cu „Isaie dănțuiește”, cu nași, cu horă românească, cu petrecere, invitați și toate cele. Sau o petrecere de cumetrie, după slujba la biserică, în care nașii, rudele și prietenii să-ți fie aproape pentru jumătate de zi, să te felicite pentru prunc, să-i facă micuțului urări de sănătate iar cei mai în vârstă să dea sfaturi prețioase (ca toate sfaturile care vin din experiența omului trecut prin viață).

Greu găsești un cadou deosebit în epoca produselor de serie

Cu prilejul nunților sau botezurilor se mai practică, pe lângă cele spuse deja, și un schimb de cadouri între fini / nași / cumătri. În vechime, aceste cadouri țineau de cutuma locală, mai ales cele oferite de fini nașilor: atâția metri din cutare material pentru nașa sau cutare lucru pentru nașu. În abundența de posibilități a timpului nostru, aceste daruri au depășit sfera cutumei, trecând în zona imaginației și a surprizei.

Totuși, e dificil să găsești ceva cu adevărat deosebit, memorabil, într-un buget rezonabil. Problema e că bunurile făcute azi în serie nu mai au tușa unicității, aducând o umbră de banal, tocmai acolo unde se dorește ceva special!

Un dar unic, ce va deveni o moștenire de familie

Chiar dacă ne-am lungit cu punerea în context, propunerea noastră pentru aceste ocazii vine direct: ce-ați spune de o icoană bizantină autentică, unicat, eventual însoțită pe verso de o dedicație care să marcheze momentul și ocazia?

Icoana de inspirație bizantină, în pofida semnificației ei spirituale dense și a aparentei ei simplități stilistice, poate avea și un caracter festiv prin natura reprezentării (când reprezintă, de exemplu, Nașterea Domnului, Învierea Domnului, Nunta din Cana Galileii etc., etc) sau prin dimensiuni ori valoarea materialelor utilizate (foiță de aur, încrustații etc.).

O astfel de icoană, chiar dacă presupune poate o cheltuială ceva mai mare, devine o „comoară” a familiei, iar valoarea ei religioasă și estetică va fi dublată de cea afectivă. O icoană legată de un moment important al vieții aduce și mai multă lumină în casa în care se află. Și, probabil, va trece la generația următoare, ca icoana pe care a primit-o mama sau bunica la nunta ei sau când i-a cununat pe cutare fini.

Pentru mai multe idei aruncați o privire în magazinul nostru și contactați-ne dacă doriți mai multe informații!

  • +

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular